trefbal op de trampoline

Trefbal kan je misschien kennen als een sport die niet wordt uitgevoerd op de trampoline. Het is een sport die nog niet erg bekend is op de trampoline, maar het spel is wel uitdagend en leuk! Eigenlijk werkt het hetzelfde als trefbal die je normaal gewend bent, maar wanneer je het op de trampoline speelt zijn de spelregels net wat anders omdat een deel van de spelers zich op de trampoline bevind. 

In deze blog lees je meer over trefbal op de trampoline, de spelregels en tips die je kan inzetten wanneer je het spel gaat spelen. Heb jij nog geen trampoline? Koop er nu een!

Wat is trefbal op de trampoline

Laten we eerst beginnen bij het begin, wat is trefbal op de trampoline precies? Om dat duidelijk te maken gaan we eerst dieper in op trefbal zonder de trampoline. Op deze manier leer je beter begrijpen wat de sport inhoud. Trefbal is een sport dat wordt gespeeld met een bal. Bij trefbal speel je met twee teams. Deze teams gooien ballen naar elkaar zonder dat de speler zelf geraakt mag worden. Je kan dit spel misschien kennen van de basisschool, daar werd dit spel gespeeld tijdens gym.

Trefbal op de trampoline is ontstaan uit een combinatie van trampoline springen en trefbal spelen. Die twee sporten werden samengevoegd om beide sporten nog wat uitdagender te maken. Het spel wordt meestal gespeeld door kinderen, vaak hebben kinderen dit spel geleerd op de basisschool en geven zij in hun vrije tijd er een eigen creatieve draai aan! Het spel wordt gespeeld binnen trampoline parken, maar kan ook zeker worden gespeeld op de trampoline thuis. 

Het doel van het spel is om door middel van het gooien van een bal op elkaar, de andere spelers uit te schaken. In de onderstaande tekst kan je meer lezen over hoe je dit spel nu precies kan spelen! Een veilige manier om trefbal te spelen op een trampoline kan door middel van een inground trampoline, zo val je minder hard als je aan het spelen bent.

Hoe speel ik trefbal op de trampoline?

Het spelen van trefbal op de trampoline kan een leuk en uitdagend zijn om te spelen met vrienden in een trampoline park of thuis in de tuin op de trampoline. Om je duidelijk te maken hoe het spel gespeeld moet worden leggen wij in stappen uit hoe jij dit spel het beste kan spelen met jouw vrienden:

De stappen voordat je begint met spelen

Voordat je begint met het spelen van een spel is het belangrijk om afspraken te maken en goede teams te vormen. 

Stap 1 -  Maak teams! 

Het maken van teams is de belangrijkste stap wanneer je wilt beginnen met trefbal op de trampoline. Het maakt niet uit met hoeveel je in een team zit, als de teams maar gelijk zijn verdeeld.

Stap 2 - Verdeel de ballen!

Wanneer je begint met trefbal moet je ervoor zorgen dat je voldoende ballen hebt verzameld om te beginnen met het stel. Je moet de ballen verdelen tussen de twee teams die je hebt gemaakt. Vervolgens moet je de ballen in het midden van de trampoline leggen 

Stap 3 - Opstellen en starten maar!

Nu ben je klaar met de voorbereiding. Nu ga jij je met je team opstellen, wanneer je klaar bent met opstellen kun je de ballen pakken en de teamleden van het andere team uitschakelen. 

De instructies voor het spelen van trefbal op de trampoline 

Het is belangrijk om bij trefbal te springen, gooien, ontwijken en samenwerken! Wanneer je dit allemaal goed uitvoert kan jij samen met jouw team winnen!

Springen: springen is een van belangrijkste onderdelen bij trefbal op de trampoline. Door de trampoline kun je hoge sprongen maken en de andere spelers uitschakelen. 

Gooien: naast springen, is gooien erg belangrijk. Door de ballen goed te gooien kan jij snel de tegenstander uitschakelen. Zorg ervoor dat je de bal stevig vasthoudt en hem op de tegenstander gooit. 

Ontwijken: tijdens het springen en het gooien is het belangrijk om de ballen van de tegenstander te ontwijken. Wanneer je dit niet doet kan je mogelijk uitgeschakeld worden door de tegenstander en doe je niet meer mee met het spel!

Samenwerken: samenwerken is superbelangrijk bij het spelen van een teamsport. Zorg er daarom voor dat je goed samenwerkt met je team zodat je samen het andere team kan uitschakelen. 

Wat zijn de spelregels van trefbal op de trampoline? 

We hebben een aantal spelregels al doorgenomen. Maar om het voor jou overzichtelijk te maken zetten wij de spelregels voor jou op een rijtje, zodat je dit makkelijk kan voorlezen aan jouw team genoten en tegenstanders. 

1. Het spel wordt gespeeld in twee teams 
2. Het doel van het spel is om alle tegenstanders van het andere team uit te schakelen 
3. De ballen die worden gebruikt zijn zacht en worden in het midden van de trampoline geplaatst in eerlijke verdeling tussen de teams
4. Wanneer een speler wordt geraakt door de bal en de bal raakt de trampoline voordat de speler hem kan vangen, is de speler af
5. Wanneer de tegenstander de bal vangt, moet de gooier het spel verlaten

Welke trampoline is geschikt voor trefbal op de trampoline

Bij het spelen van trefbal op de trampoline wil je eigenlijk een zo groot mogelijke trampoline gebruiken. Dit komt doordat je dan meer speelveld hebt. Over het algemeen wordt er gezegd dat rechthoekige trampolines het meest geschikt zijn voor trucjes op de trampoline. Daarom is dit een goede trampoline bij het spelen van trefbal.

Daarnaast is het superbelangrijk om de veiligheid van iedere speler te waarborgen tijdens het spel om een veiligheidsnet te plaatsen om de trampoline heen. Op deze manier vallen spelers minder snel van de trampoline af. Ook is het aan te raden om een trampoline rand te plaatsen over de veren en het frame van de trampoline. Heb jij nog geen trampoline rand? Koop nu een goede trampoline rand!

Tips voor trefbal op de trampoline 

Voordat je begint met trefbal willen wij nog een aantal tips meegeven, zodat jij met jouw team kan winnen van de tegenstander:

Team overleg: ga voordat je begint met het spelen van trefbal op de trampoline in overleg met je team. Op deze manier kan je jullie strategie bespreken.
Houd de bal stevig vast: door het stevig vast houden van de bal verlies je minder snel de controle. 
Ontwijk de ballen: door de balen goed te ontwijken kan je het beste plaatsnemen in het midden, op deze manier kan je beter naar links en naar rechts springen

Trefbal op een trampoline van Avyna! 

In deze blog is jou alles verteld over het spelen van trefbal op de trampoline en kan jij als een ervaren speler aan de slag. Door de gegeven tips kan jij ervoor zorgen dat jij samen met jouw team wint van de tegenstander!

Heb jij nog geen goede trefbal trampoline thuis en wil jij er wel graag een? Neem contact op met Avyna en kom erachter welke trampoline het meest geschikt is!