trampoline veiligheid

Trampoline springen is ontzettend leuk en valt vooral in de smaak bij kinderen. Daarom is het enorm belangrijk om de veiligheid van het springen op de trampoline te waarborgen. Niemand vindt het fijn wanneer kinderen last hebben van kneuzingen of breuken. Daarom vinden wij het belangrijk dat trampoline springen leuk blijft, maar ook zeker veilig! 

In deze blog vertellen wij jou hoe je de veiligheid van de trampoline het beste kan waarborgen. Wij leggen uit wat de meest voorkomende ongelukken zijn en wat de oorzaken van deze ongelukken zijn. Daarnaast geven wij tips zodat jij thuis veilig kan blijven springen en er geen ongelukken ontstaan. Ben jij nog opzoek naar een trampoline voor in jouw tuin? Bij Avyna is er een breed aanbod aan trampoline waar jij jouw perfecte trampoline kan kopen

Wat wordt er bedoeld met trampoline veiligheid? Kom er achter!

Trampoline veiligheid, ontzettend belangrijk wanneer kinderen veel spring plezier aan het maken zijn op de trampoline. Een ongelukje zit hierbij dan in een klein hoekje. Want door te enthousiast spring gedrag of leuke spelletjes kan er nu eenmaal af en toe een ongeluk gebeuren. Maar wij vinden het juist belangrijk dat deze ongelukken zo veel mogelijk voorkomen worden. 

Het is enorm belangrijk dat ouders bewust zijn van deze ongelukjes wanneer de kinderen op de trampoline aan het spelen zijn. De veiligheid op de trampoline kan op verschillende manieren worden gewaarborgd. Er zijn allerlei attributen die ervoor kunnen zorgen dat de ongelukken niet gebeuren. Maar ook de verantwoordelijkheid van ouders speelt hierbij een ook een rol. Door het houden van toezicht kan te ruw spring gedrag worden voorkomen. 

De veiligheid waarborgen - trampoline veiligheid

Wanneer er wordt gespeeld door kinderen op een trampoline kan het nog wel eens voorkomen dat kinderen met teveel enthousiasme aan het springen en aan het spelen zijn. Hierdoor kan er nog wel eens onhandigheid ontstaan bij kinderen. Door deze onhandigheid kunnen er ongelukken ontstaan en kunnen kinderen een harde val maken van de trampoline, op de trampoline rand of tegen elkaar. Het is natuurlijk vervelend als zoiets voorkomt en daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat er veilig gesprongen wordt.

De veiligheid van het springen op een trampoline kan op verschillende manier worden gewaarborgd. Gelukkig zijn er verschillende attributen bedacht die ervoor kunnen zorgen dat een kind niet op de trampoline rand valt of van de trampoline af valt. Maar daarnaast is het ook ontzettend belangrijk hoe de trampoline is geplaatst en hoe de trampoline wordt onderhouden. 

Het belang van onderhoud voor de trampoline veiligheid

Een trampoline onderhouden is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je de veiligheid wil waarborgen. Maar op langer termijn is het ontzettend belangrijk om hier actief mee bezig te zijn. Het is niet alleen goed voor de veiligheid van de springers, maar op deze manier heb je ook langer spring plezier. Een trampoline gaat namelijk langer mee wanneer deze goed wordt onderhouden. 

Hierbij raden we aan om meerdere keren in het jaar een grondige trampoline check uit te voeren. Een goede periode om dit te doen is wanneer het voorjaar weer gaat beginnen. Voordat het lekker weer wordt en de kinderen weer willen springen, is het belangrijk een grondige check te doen om te kijken of alles nog veilig is. 

Toezicht en regels tijdens het springen

Naast het onderhouden van de trampoline is het ontzettend belangrijk om toezicht te houden. Het kan regelmatig gebeuren dat kinderen lekker willen springen op de trampoline, met of zonder vriendjes en vriendinnetjes. Hierbij is het belangrijk dat er toezicht wordt gehouden door een ouder of verzorger. De ouder of verzorger kan er in deze situatie voor zorgen dat de kinderen rustig blijven springen en niet te enthousiast zijn met spelletjes. 

Daarnaast is het belangrijk om regels en afspraken te maken met de kinderen wanneer het gaat om trampoline springen. Op deze manier weten kinderen wat wel en niet mag tijdens het springen op de trampoline. Het kan hierbij helpen dat de gevolgen van het springen op de trampoline worden benoemd. Op deze manier zien kinderen in wat er kan gebeuren wanneer ze niet naar de afspraken en regels luisteren. 

Attributen die voor een veilige spring omgeving zorgen

Naast het onderhouden van de trampoline, toezicht en regels zijn er ook attributen die ervoor kunnen zorgen dat ongelukken op de trampoline minder snel voorkomen. Deze attributen zijn speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat kinderen minder snel vallen of minder hard vallen. Het belangrijkste hierbij is het gebruik van een veiligheidsnet! Een veiligheidsnet zorgt ervoor dat springers niet van de trampoline af kunnen vallen. Op die manier kun je de kinderen met een gerust hart laten springen. 

Bovendien kan een goed passende trampoline rand ook niet ontbreken. De rand op de trampoline zorgt ervoor dat de voetjes van de kinderen niet tussen de veren vast komen te zitten. Dat maakt niet alleen het opstappen makkelijker, maar verkleint ook de kans op ongelukken wanneer de kinderen enthousiast aan het springen zijn. Daarnaast zorgt de rand er ook voor dat de kwaliteit van de veren wordt behouden. Bij Avyna kan je verschillende soorten trampoline randen kopen. 

Wat zijn de meest voorkomende ongelukken - trampoline veiligheid 

Helaas gebeuren er regelmatig ongelukjes door tijdens het spelen op een trampoline. De meeste slachtoffers van een ongeluk op de trampoline zijn tussen de 5 en 14 jaar oud, en verwonderen verschillen van weinig tot veel letsel. De oorzaak van deze ongelukken op de trampoline is variërend, in de meeste gevallen kwam het door te enthousiast spring gedrag op de trampoline. Denk hierbij aan met te veel kinderen op de trampoline spelen, kunstjes op de trampoline doen en door te weinig toezicht. In sommige gevallen kwam het ongeluk door de trampoline.

Tips voor veilig springplezier - trampoline veiligheid

Om er voor te zorgen de veiligheid op de trampoline wordt gewaarborgd is het belangrijk om wat tips mee te geven aan de kinderen maar ook aan de toezichthouders. Op deze manier kan er voor worden 

Tip 1 - Zorg voor een goede locatie voor de trampoline 

Een goede locatie van de trampoline is van groot belang wanneer je een trampoline wil aanschaffen. Over het algemeen adviseren wij om voldoende ruimte om de trampoline te houden. Op deze manier kan jouw kind niet op harde voorwerpen vallen. Daarnaast helpt het enorm om de trampoline in te graven hierdoor zal de val afstand van een trampoline veel minder hoog zijn en is de kans op heftig letsel veel minder groot! Naast normale trampolines biedt Avyna ook een aanbod aan in inground trampolines, zo kan jij veilig trampoline springen!

Tip 2 - Voorzie de trampoline van veiligsheids attributen 

Zoals eerder verteld in deze blog is het belangrijk om de trampoline te voorzien van veiligheidsattributen zoals een veiligheidsnet en trampoline rand. Hierdoor kan een val op of van de trampoline veel minder hard aankomen waardoor de kans op letsel minder groot is. 

Tip 3 - Maak regels met jouw kinderen!

Als laatste tip geven wij mee om duidelijke afspraken te maken met jouw kinderen en de vriendjes en vriendinnetjes van deze kinderen. Op deze manier kunnen ongelukken worden voorkomen door dat jij duidelijk hebt aangegeven wat wel en wat niet mag. 

Een veilige trampoline bij Avyna

Wanneer je deze blog hebt gelezen weet jij alles van de veiligheid op de trampoline. Het is hierbij belangrijk de veiligheid op de trampoline serieus te nemen. Op deze manier kan je ongelukken op de trampoline voorkomen. Wanneer je veiligheidsattributen wil aanschaffen, ben je bij Avyna aan het juiste adres!

Heb jij vragen over de veiligheid op de trampoline of overige vragen over trampolines of veiligheidsattributen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Avyna! Dan helpen wij jou graag verder bij vragen.