keuring speeltoestellen

Speeltoestellen zijn essentieel voor kinderen om lekker op te kunnen spelen en zo te ontspannen. Door bijvoorbeeld lekker te springen op een inground trampoline blijven zij ook nog eens goed in beweging. Om de juiste veiligheid te kunnen waarborgen, is keuring van de trampolines erg belangrijk. Maar waarom is dit noodzakelijk? Welke eisen zijn er? En hoe gaat zo’n keuring in zijn werk? En wat voor invloed heeft een keuring op de trampolines van Avyna? Lees er alles over in deze blog!

Waarom keuring speeltoestellen?

Speeltoestellen dienen gekeurd te worden om ongevallen en verwondingen te voorkomen. Jaarlijks vinden er helaas nog veel ongelukken plaats op speelplekken, omdat de speeltoestellen gebrekkig onderhouden worden. Weersomstandigheden en slijtage kunnen ervoor zorgen dat de speeltoestellen beschadigd raken en zo gevaarlijk worden. Door de toestellen regelmatig te keuren kunnen dergelijke gevaren, zoals loszittende onderdelen, scherpe randen of versleten materialen op tijd opgemerkt worden. Zo kunnen ze ook op tijd gemaakt worden, zodat de veiligheid van de toestellen gewaarborgd blijft. Dit zorgt ervoor dat kinderen veilig kunnen blijven spelen op bijvoorbeeld een trampoline en genieten van de speelomgeving.

Wettelijke eisen en verplichtingen

Om de veiligheid van speeltoestellen, zoals trampolines, te kunnen waarborgen, zijn er een aantal wettelijke eisen en verplichtingen. Deze staan vastgelegd in de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). In deze wet staat onder andere dat speeltoestellen gecertificeerd moeten zijn en regelmatig gecontroleerd moeten worden en dat er een duidelijk beheerdersplan moet zijn. Daarnaast moeten de toestellen goed onderhouden worden en moet dit ook vastgelegd worden. Overheidsinstanties spelen een belangrijke rol bij het handhaven van deze regelgeving.

De vier stappen van keuring speeltoestellen

De keuring van speeltoestellen bestaat uit vier stappen:

Stap 1: Aanvraag en planning

Allereerst is er de aanvraag en planning. Wanneer je een speeltoestel wil laten keuren, is er het nodige papierwerk vereist. De keuring moet aangevraagd worden en met een gecertificeerde inspecteur ingepland worden.

Stap 2: Beoordeling dossier

Vervolgens wordt het dossier van het speeltoestel bekeken en beoordeeld. Daarbij wordt ook gekeken naar eerdere keuringen en onderhoud verslagen.

Stap 3: Keuring op locatie

Wanneer dit allemaal in orde is, vindt de daadwerkelijke keuring plaats. Bij deze stap wordt een grondige inspectie uitgevoerd bij het speeltoestel zelf. Er wordt gekeken naar de staat van het toestel en of deze nog functioneel is. Daarbij wordt goed gekeken naar eventuele gevaren of veiligheidsproblemen.

Stap 4: Rapport en certificaat

Alle bevinden worden genoteerd en er worden aanbevelingen gedaan voor eventuele reparaties of verbeteringen. Zo wordt bijvoorbeeld de trampoline rand vervangen wanneer deze al aardig versleten is. Is de keuring succesvol uitgevoerd? Dan wordt er een certificaat uitgereikt. Hiermee is aan te tonen dat het speeltoestel in orde is.

Keuring trampolines

Zoals je misschien al begrijpt, is een trampoline een speeltoestel waarbij keuring erg belangrijk is. Trampolines kunnen gezien als gevaarlijk, maar indien deze gewoon goedgekeurd zijn volgens de WAS is er niets om je druk om te maken. Bijna al onze trampolines bezitten een keuring en zijn zelfs gecertificeerd. Dit betekent dat onze trampolines uiterst veilig zijn en daarom ook op openbare locaties gebruikt mogen worden. Wist je dat Avyna de enige trampoline aanbieder is welke goedgekeurde trampolines verkoopt? Een ding is zeker, met een Avyna trampoline zit je helemaal goed.

Op zoek naar gekeurde speeltoestellen? Bij Trampoline.nl ben je aan het juiste adres!

Wil jij nou ook een veilig speeltoestel in je tuin? Bij Trampoline.nl hebben we de leukste trampolines die allemaal geheel voldoen aan de veiligheidswet. Benieuwd naar het aanbod? Neem dan snel contact met ons op!