warenwetbesluit attractie en speeltoestellen

Veiligheid tijdens het spelen is enorm belangrijk voor kinderen. Om de veiligheid speeltoestellen te kunnen garanderen is het warenwetbesluit attractie en speeltoestellen in het leven geroepen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat dit besluit precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is met betrekking tot onze trampolines. Onze Avyna trampolines voldoen namelijk als een van de weinige aan deze wet.

Wat is Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen?

Het Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen (WAS) is een Nederlandse wet die van toepassing is op de veiligheid van attracties en speeltoestellen. Het bestaat uit voorschriften en regels waaraan attracties en speeltoestellen moeten voldoen om veiligheid te kunnen waarborgen.

Voor wie geldt het Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen?

Het warenwetbesluit attractie en speeltoestellen is bedoeld voor iedereen die zich bezig houdt met attracties en speeltoestellen. Hieronder volgt een overzicht van wie verantwoordelijk is voor het naleven van dit besluit:

  • Exploitanten: Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van attracties en speeltoestellen.
  • Eigenaren: Zij dragen de verantwoordelijkheid voor het toezicht houden op de veiligheid van de toestellen.
  • Ontwerpers: Zij dienen ervoor te zorgen dat de attracties en speeltoestellen voldoen aan de geldende veiligheidsnormen.
  • Fabrikanten: Zij moeten de toestellen produceren conform de wettelijke eisen.

In principe geldt het niet voor privégebruik van speeltoestellen. Wil je bijvoorbeeld een springkussen kopen voor in je eigen achtertuin, dan ben je niet verplicht om je aan de WAS te houden, maar wil je een trampoline kopen voor jouw gastouder locatie, dan moet dit een goedgekeurde en gecertificeerde trampoline zijn. 

Waarom is het WAS belangrijk?

Het WAS is belangrijk om de veiligheid van gebruikers van attracties en speeltoestellen te kunnen waarborgen. Zo kunnen via de warenwetbesluit attractie en speeltoestellen eventuele veiligheidsrisico’s op tijd opgespoord en aangepakt worden. Ook wordt achterstallig onderhoud hiermee voorkomen en wordt er goed gecheckt of het toestel wel écht veilig is voor kinderen. Zo kunnen kinderen met een gerust hart lekker blijven spelen, zonder te veel risico op ongevallen.

Welke toestellen vallen wel of niet onder het Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen?

Het Warenwetbesluit definieert en omschrijft welke toestellen precies onder dit besluit vallen. In principe vallen alle attracties en speeltoestellen die in een publieke ruimte staan onder dit besluit. De definitie van een speeltoestel luidt hierbij als volgt: inrichting die bestemd is voor vermaak of ontspanning, waarbij uitsluitend van de zwaartekracht of de fysieke kracht van de mens gebruik wordt gemaakt (bron: nvwa.nl).

Hiervoor gelden een aantal uitzonderingen. Zo vallen speeltoestellen die gebruikt worden voor huishoudelijk gebruik, zoals een trampoline, niet onder het WAS.

WAS keuring

Tijdens een WAS keuring worden verschillende stappen en procedures gevolgd. Een typische WAS keuring bestaat uit inspectie van de documentatie, visuele inspectie, een aantal functionele tests en metingen, controle van het onderhoud en uiteindelijk een evaluatie en rapportage.

Waar moet mijn speeltoestel aan voldoen volgens het Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen?

Om de veiligheid van speeltoestellen te waarborgen, zijn er verschillende veiligheidseisen en technische voorschriften opgesteld. Zo moeten ten eerste de materialen die gebruikt wordt veilig en duurzaam zijn. Ook moeten de constructies stabiel en stevig zijn en tegen een stootje kunnen. Ze moeten bestand zijn tegen intensief gebruik en extreme weersomstandigheden. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met een veilige valhoogte en moeten deze ondersteund worden door valdempende ondergronden. Beter zou zelfs zijn om de valhoogte te verminderen, zoals bij een inground trampoline. Tot slot moeten de toestellen ook goed en regelmatig onderhouden worden.

Veilig spelen met trampoline.nl

Bij trampoline.nl zijn wij ons als producent en leverancier van onder andere hoogwaardige trampolines ook zeker bewust van het belang van veiligheid. Je kunt bij ons dan ook terecht voor kwalitatieve speeltoestellen die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. De trampolines van Avyna zijn bijna allemaal geschikt voor openbaar gebruikt, zijn gekeurd en hebben een certificering. Meer weten over de trampolines? Neem snel contact met ons op!