Trucjes voor op de trampoline

Wij weten als geen ander hoe leuk is het om trucjes te doen op de trampoline in de tuin. In deze blog helpen we je een handje om leuke trucjes te doen. Daarbij is het belangrijk dat als je echt met trucjes aan de slag gaat, je de basissprongen goed onder de knie hebt.

Basissprongen

Het belangrijkste bij het springen op een trampoline is dat dit gecontroleerd in het midden van de springmat gebeurt. De basissprong doe je zo: spring omhoog en beweeg je armen omhoog, ongeveer op borsthoogte. Wanneer je weer neer komt op de springmat, buig je lichtjes de knieën en vang je de sprong op door je armen weer naar beneden te bewegen. Dit proces kun je zo vaak blijven herhalen. Als dit gecontroleerd lukt, kan je vervolgens verschillende landingsposities aanhouden. Voorbeelden zijn: zittend, op de handen en/of knieën en op de rug of buik. In het begin zal het, vooral voor jonge kinderen, veel oefenen zijn, maar oefening baart kunst.

Trucjes voor beginners

Wanneer je de basissprong onder de knie hebt, kan je verder met andere trucjes. Zo zijn er makkelijke en moeilijke trucjes. Makkelijke trucjes zijn vanzelfsprekend voor jonge(re) en niet ervaren springertjes vaak al voldoende. Voorbeelden van makkelijke trucjes zijn een koprol, een rondje draaien in de lucht (twister), of misschien zelfs wel een radslag. Wat ook nog redelijk gemakkelijk is, is een zit- of hoeksprong in de lucht. Een kniehandstand of normale handstand is ook leuk. Wanneer je kinderen nog niet zo ervaren zijn, raden we aan om in de buurt te blijven en ze goed in de gaten te houden en ze te helpen als het nodig is.

Moeilijkere trucjes voor op de trampoline

Een van de moeilijkere, maar bekende trucjes is toch wel de salto. Bij de salto (front flip) is het belangrijk dat de springers weten wat ze doen en op de juiste manier springen. Er moet hoog en gecontroleerd gesprongen worden, maar daarbij is het zéér belangrijk dat de springer goed in het midden terecht komt. Heb je de front flip onder de knie, dan kan je wellicht ook een back- of side flip proberen. Dit is een salto, maar dan achteruit of naar de zijkant.

We raden aan dit soort sprongen NOOIT te doen als er geen veiligheidsnet om de trampoline heen geplaatst is.