Trampoline springen sport

Trampoline springen is hartstikke leuk én gezond. Tegenwoordig zijn trampolines niet alleen veel in (achter)tuinen te vinden, maar ook op vakantie-, recreatie- en trampoline parken. Ze zijn er in allerlei verschillende vormen, soorten en afmetingen. Rond, rechthoekig, ingraaf, op poten, groot of klein het maakt niet uit. Al jarenlang zijn trampolines erg populair buitenspeelgoed. Als ouder zijnde herken je het misschien wel, het feit dat kinderen graag een trampoline willen omdat ze dit bijvoorbeeld hebben gezien bij vriendjes of vriendinnetjes. Heb je al een trampoline en merk je dat je kind het wel erg leuk vind of heel goed is in trampoline springen? Wist je dat trampoline springen zelfs als sport beoefent kan worden?!

Sport trampolinespringen

Trampoline springen is voor zowel jong als oud hartstikke gezond en goed voor het lichaam. Voor jonge kinderen kan het bewegen op een trampoline zelfs een positieve werking hebben op hun coördinatie en balans. In het algemeen versterkt trampolinespringen de botten en spieren. Het lichaam wordt tijdens het springen minimaal belast vanwege de zwaartekracht. Dat maakt dan ook dat trampolinespringen voor iedereen geschikt is en verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Vaak vinden kinderen het ook nog eens super leuk om te springen op een trampoline. Jonge(re) kinderen hebben vaak al voldoende aan spelen of lopen op de trampoline, terwijl oudere kinderen het leuk vinden om hoog te springen en trucs en stunts uit te oefenen.

In Nederland zijn er vele verenigingen waar jouw kind het trampoline springen kan beoefenen als sport, zoals bij een gymnastiek- of turnvereniging. Trampolinespringen behoort tot een vorm van turnen. Bij dit soort verenigingen worden vaak lessen aangeboden voor alle leeftijden en niveaus. Er zal onderscheid gemaakt worden tussen recreatief springen en topsportniveau. Meestal trainen kinderen bij recreatief springen een tot twee keer per week. Op hoog of topsportniveau kan dit oplopen tot wel zes keer per week. Kortom, voor elk niveau is er wel iets!

Trampoline springen op hoog niveau

Wanneer het gaat om trampolinespringen op hoog niveau, of zelfs top sport, gaat het met name over verschillende spectaculaire sprongen zo goed mogelijk uitvoeren. Dit gebeurt op een echte rechthoekige wedstrijdtrampoline. Wedstrijd trampolines zijn altijd rechthoekig, omdat je hier hoger op kunt springen dan bij een ronde trampoline. Gymnasten kunnen bij het trampolinespringen wel zo'n acht meter hoog in de lucht komen. Vaak moeten de trampoline springers een act uitvoeren van tien sprongen. Deze moeten in een vloeiende beweging worden uitgevoerd. De sprongen worden vervolgens beoordeeld op moeilijkheidsgraad, uitvoering van de sprongen en hoe lang de springer in de lucht is. 

Mocht jouw kind trampoline springen echt heel erg leuk vinden, kan je altijd eens informeren bij de gymnastiek- of turnvereniging bij jou in de buurt. Het liever alleen bij trampoline springen in de tuin houden? Dat is ook helemaal prima en kinderen halen hier enorm veel plezier uit.