trampoline oefeningen

Trampoline springen is hartstikke gezond! Wist je dat trampoline springen een positieve invloed kan hebben op je lichaam, conditie en balans? Voor zowel jong als oud is trampoline springen gezond. Met trampoline springen wordt het hele lichaam aan het bewegen gezet. Voor jonge kinderen kan trampoline springen zelfs bijdragen aan de fysieke ontwikkeling. Zo moeten kindereren tijdens het springen hun lichaamsdelen coördineren en in balans blijven, zodat ze weer met beide voeten op de trampoline terecht komen. Het op en neer springen is voor jonge kinderen vaak al genoeg om voldoende in beweging te zijn. Ben je al ervaren? Dan kan je wellicht aan de slag met trampoline oefeningen. Zorg er in ieder geval voor dat je de basistechnieken van trampoline springen onder de knie hebt voor je aan de slag gaat met oefeningen en/of trucs.

Trampoline springen activeert je gehele lichaam en versterkt met name de buik-, been- en rugspieren. Tijdens het trampoline springen vindt er geen schokbelastig plaats. Doordat de ondergrond bij trampoline springen als het ware 'zacht' is, hoeft het lichaam geen harde klappen op te vangen. Dit is bij hardlopen bijvoorbeeld wel het geval. Door de zachte demping zal het lichaam snel herstellen, omdat de spieren minder overbelast raken. Je zal dus ook minimaal last hebben van spierpijn na het trampoline springen. Om bovenstaande redenen worden (fitness)trampolines dan ook vaak ingezet bij herstelprocessen na bijvoorbeeld blessures of operaties. 

Fitness trampoline of normale trampoline?

Om trampoline oefeningen te doen kan je zowel een fitness trampoline als normale trampoline gebruiken. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Fitness trampolines zijn klein en makkelijk verplaatsbaar waardoor je ze overal neer kan zetten (ook binnen), dit is bij een normale trampoline niet het geval. Wil je toch een trampoline (ingraven) in de tuin? Of heb je al een trampoline? Ook deze kan je prima gebruiken bij het uitvoeren van trampoline oefeningen. Er zijn ook fitness trampolines met een hendel. Deze helpt je dan met het houden van balans. Wil je intensief en snel springen? Dan is een fitness trampoline mét hendel geen slecht idee.

Trampoline oefeningen

Hieronder volgen wat oefeningen die je kan uitvoeren op je trampoline

  • Basissprong: spring in het midden van de trampoline omhoog, door middel van je armen naar boven te zwaaien, en kom vervolgens weer neer in het midden. Dit kan je zo vaak je wilt herhalen.
  • Kniesprong (alleen op een normale trampoline): spring omhoog en kom neer op de knieën, hou de rug recht.
  • Zitsprong (alleen op een normale trampoline): kom neer in een zithouding en plaats de handen op de springmat. Duw vervolgens met de handen omhoog.
  • Joggen (op een fitness trampoline): een soort van hardlopen, maar dan op een trampoline
  • Jumping jacks: buig door je knieën en spring in de lucht en beweeg je benen naar je schouders. Als het kan strek je ook je armen boven je hoofd.

Zo zijn er nog veel meer oefeningen die je kan doen op een (fitness)trampoline. De oefeningen zijn vooral bedoeld voor sportroutines. Wil je lekker gezond blijven zonder naar de sportschool te gaan? Dan past een (fitness)trampoline perfect in dit plaatje. Een workout van een half uur doet al wonderen en is enorm gezond voor je lichaam! Op YouTube zijn er vele filmpjes te vinden van leuke trampoline workouts!