trampoline mat vervangen

Een goed en stevig trampoline doek is van cruciaal belang voor het springplezier op de trampoline. Het speelt namelijk een grote rol in de veiligheid en de levensduur van je trampoline. Bij het vervangen van je trampoline doek komen wat dingen kijken. In dit artikel zal besproken worden wanneer je je trampoline doek moet vervangen, hoe je een nieuw trampoline doek kiest en hoe je een trampoline mat vervangt.

Wanneer moet ik mijn trampoline doek vervangen?

Ten eerste is het van belang dat je weet wanneer je trampoline doek vervangen moet worden. Check je trampoline doek dus regelmatig en kijk of deze nog in goede staat is. Ga vooral op zoek naar naar gaten, scheuren, verkleuring en verslechtering van de elasticiteit. Als je een van deze kenmerken tegenkomt, is het tijd om het trampoline doek te vervangen. 

Nieuw trampoline doek kopen

Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat je trampoline doek vervangen moet worden en dus een nieuwe moet kopen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Waar moet je nu op letten bij het aanschaffen van een nieuwe springmat?

Stap 1: Meet de diameter/lengte en breedte van de trampoline

De maat van de trampoline: zorg ervoor dat je weet wat de maat van jouw trampoline is. Je kunt voor een nieuwe springmat altijd de maat van jouw trampoline aanhouden. Heb je bijvoorbeeld een trampoline van 430cm? Dan kan je een springmat van diezelfde maat aanschaffen. Controleer wel goed wat voor soort trampoline je hebt. Heb je een FlatLevel trampoline? Kies dan ook een FlatLevel trampoline mat

Stap 2: Tel de veren van de trampoline

Het aantal veren: tel voor de zekerheid de hoeveelheid veeraansluitingen op jouw oude trampoline springmat. Op die manier ben je er verzekerd van dat je de juiste mat kiest. Kom je uit op meer of juist minder veren? Dan heb je niet de juiste springmat. Deze moet namelijk altijd exact hetzelfde aantal veren hebben als jouw oude springmat.

Stap 3: Meet de lengte van de veer 

Tot slot is het belangrijk om de lengte van de veer te weten om de juiste maat trampoline doek te kunnen bepalen. Meet de lengte van de veer met bijvoorbeeld een meetlint en houd deze lengte aan. 

Hoe vervang ik mijn trampoline doek?

Het vervangen van een ronde of rechthoekig trampoline doek is een redelijk makkelijke klus, maar kost wel wat tijd. Er zijn in principe drie stappen: Als eerste moet je het oude doek verwijderen. Vervolgens monteer je het nieuwe doek en ten slotte de veren met een handige tool spring. Appeltje eitje! 

Tips om de trampoline mat in een goede staat te houden

Om de levensduur van je trampoline doek te verlengen, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Reinig het doek regelmatig en bescherm het tegen slecht weer. Daarnaast is het belangrijk om het trampoline doek regelmatig te inspecteren. Met behulp van de onderstaande tips zal jouw trampoline mat langer meegaan:

  • Controleer altijd eerst of alle veren goed aangesloten zijn aan de springmat en het frame. Pas wanneer alle veren juist gemonteerd zijn, zal het juiste springeffect gecreërd worden. Spring NOOIT op een trampoline waar één of meerdere veren van ontbreken. Hierdoor kan de mat juist kapot gaan en dat is gevaarlijk.
  • Controleer regelmatig of er geen gaten en/of scheuren in de springmat zitten? Is dit wel het geval? Spring NOOIT door op een kapotte springmat. Dit zorgt er namelijk voor dat de mat nog meer zal beschadigen en kan zorgen voor letsel bij de springers.
  • Is de springmat nat? Laat deze dan goed opdrogen voordat er op gesprongen wordt.
  • Gebruik bij extreme weersomstandigheden een trampoline afdekhoes

De trampoline doeken van Avyna

Is jouw trampoline doek verouderd of beschadigd en is deze toe aan vernieuwing? De trampoline doeken van Avyna zijn van hoge kwaliteit waardoor jouw trampoline er weer een jaren tegenaan kan. Je kunt bij ons kiezen uit verschillende maten trampoline doeken. Wil je meer weten over onze trampoline doeken? Neem dan gerust contact met ons op.