trampoline beschermen

Je hebt het vast al gemerkt, de dagen worden weer kouder. Ben je in bezit van een trampoline? Dan is het belangrijk dat je deze goed beschermd gedurende de herfst- en winterperiode. In deze blog geven we een aantal tips over hoe je jouw trampoline het best kan beschermen tegen weersinvloeden. Goede bescherming helpt om de levensduur van je trampoline te verlengen.

Soort trampoline

Bij een opbouw trampoline zal je sneller de neiging hebben om deze af te breken en op te bergen in de garage of schuur. Bij een InGround of FlatLevel trampoline gaat dat minder makkelijk. Dit is ook niet erg, omdat Avyna trampolines weerbestendig zijn. Echter kan je altijd voordeel halen uit het goed beschermen van jouw trampoline

Trampoline afbreken

Heb je een opbouw trampoline en kies je ervoor om deze volledig af te breken? Dit is een goed plan als je zeker weet dat de trampoline toch niet wordt gebruikt. Belangrijk is dat de trampoline eerst wordt schoongemaakt, voordat deze wordt opgeborgen. Zorg dat je al het vuil (bijvoorbeeld blaadjes en takjes) van de trampoline haalt, dit kan je bijvoorbeeld doen met een zachte bezem. Daarna kan je de trampoline schoonmaken met (lauw) water en een zachte doek. Gebruik géén zeep of schoonmaakmiddelen, hierdoor kan de trampoline juist beschadigen. Laat vervolgens de gehele trampoline goed drogen voordat deze wordt opgeborgen. Is de trampoline droog? Dan kan je deze netjes opbergen op een droge en donkere plek. 

Heb je een opbouw trampoline maar geen plek om deze op te bergen? Dan raden we aan de trampoline goed vast te zetten door middel van een ankerset. Een ankerset bestaat uit haringen en bandjes waarmee je de trampoline kan vastzetten aan de grond. Let op: dit moet wel een zachte ondergrond zijn zoals gras. Wanneer je trampoline verankert staat aan de grond, beperkt dit de kans op schade. 

Zijn de weersvoorspellingen echt slecht? Zet je trampoline dan vast met een ankerset, maar verwijder ook de trampoline rand en het veiligheidsnet. Aangezien deze onderdelen het meeste wind vangen, kan je dit maar beter voorkomen. Berg deze onderdelen ook netjes op een droge plek op. 

Een afdekhoes - Weather Cover

Een InGround of Flatground (FlatLevel) trampoline is minder gemakkelijk om op te bergen. Nu is dit ook niet nodig, omdat deze al is ingegraven én omdat het materiaal van de trampoline weerbestendig is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ingegraven trampoline alsnog beschadigd. Wat je wel kan doen is het plaatsen van een afdekhoes op de trampoline om zo de levensduur te verlengen. Ook hier is het belangrijk dat de trampoline eerst goed schoon wordt gemaakt en vervolgens goed kan drogen. Daarna kan je de afdekhoes plaatsen. Een afdekhoes beschermt de springmat, veren, de trampoline rand maar ook het frame van de trampoline. 

Wil je een afdekhoes op de trampoline leggen, maar zit er een veiligheidsnet op de trampoline? In dit geval raden we aan het veiligheidsnet tijdelijk op te bergen om vervolgens de hoes om de trampoline te plaatsen. Op die manier weet je zeker dat er tijdens slechte weersomstandigheden niets met het veiligheidsnet gebeurt.

Kortom, bekijk wat voor jou het makkelijkste is. Heb je geen tijd/ruimte om de trampoline af te breken en op te bergen? Zorg dan dat de trampoline goed vast staat aan de grond. Het plaatsen van een afdekhoes is 100% aan te raden wanneer je trampoline tijdens deze hele periode buiten blijft.