Veilige trampoline, veilig springen

Spring vrij, spring veilig 

Het kopen van een trampoline kan best lastig zijn. Je wilt een veilige trampoline, bij voorkeur zelfs de veiligste trampoline die ook de kwaliteit heeft om jaren mee te gaan. Wij doen geen concessies als het gaat om kwaliteit en veiligheid.
We leggen je graag de verschillen uit tussen de trampolines, randen, veren, matten en frames. Zo kan je voor je eigen situatie en budget de beste keuze maken.

Klik hier en 10-voudig Nederlands kampioen Rea Lenders legt het verschil uit tussen trampolines van verschillende kwaliteit. 

Heb je nog vragen? bel ons dan, (+31) 0161 294 333. Of kom een keer langs in onze showroom. 

 

Veilige ruimte

De ruimte die je tot je beschikking hebt, kan bepalend zijn voor het soort trampoline dat je aanschaft. Vanaf 1 januari 2021 is een veiligheidsnet bij alle opbouw en InGround trampolines verplicht. De FlatLevel trampolines mogen eventueel ook nog zonder, wel wordt daar minimaal een meter rondom een zachte ondergrond aanbevolen.

 • Voor een trampoline met veiligheidsnet is minimaal 0,5 meter voldoende

 • Houd bij de trampolines vanaf 2 meter doorsnede minimaal 5 meter vrije ruimte boven de trampoline

 • Bij een trampoline zonder veiligheidsnet is het verstandig de trampoline op een zachte ondergrond te zetten. Zet de trampoline op een vlakke ondergrond, zodat alle poten de grond raken.

Trampoline frame

De verschillen in kwaliteit tussen trampoline frames zie je terug in de dikte en kwaliteit van het staal, de lasnaden en de galvanisatie (beschermlaag tegen roestvorming) van de trampoline.

 • De minimale dikte voor het staal is 1,8 millimeter. Hierbij is de kwaliteit van het staal ook van belang. Chinees staal wordt (in tegenstelling tot Taiwanees staal) vaak van afvalmetaal gemaakt. Hierdoor heeft het een onzekere samenstelling. Taiwanees staal gaat minimaal 15 tot 20 jaar mee en biedt door de dikte en kwaliteit draagvlak voor sterke zwaardere lasnaden

 • De buizen moeten goed behandeld zijn tegen roestvorming. Dit kan met poedercoating of door verzinking/galvanisatie. Poedercoating krast makkelijker, waardoor er alsnog roest ontstaat. Een zinklaag beschadigt minder snel en beschermt uw frame dus langer tegen roest. Een sterke zinklaag is minimaal 20Mu dik aan de gehele binnenkant en buitenkant

 • De staaldikte van het frame bepaalt ook de dikte van de lasnaden. Er zijn merken die werken met dunnere buizen en dit oplossen door een los plaatje op de buis te lassen, of een T-stuk van dik staal in de buis te zetten. Een plaatje op de buis maakt de trampoline erg zwak bij zijwaartse kracht en een T-stuk zorgt ervoor dat de rand tussen de buis en het koppelstuk erg zwak wordt. Kies dus voor een trampoline frame met dik staal en sterke lasnaden. 

Lifetime warranty

Kwaliteitstrampoline

Op onze Avyna PRO-LINE trampolines geven wij, als enige producent, levenslange garantie op het trampoline frame. Met een PRO-LINE trampoline haal je dan ook een stuk kwaliteit in de tuin. Dat zie je én dat merk je.

Bestel topkwaliteit trampoline

Trampoline springmat

De springmatten worden geweven van polypropyleen. Verschillen in de kwaliteit van springmatten zit in de bevestigingspunten voor de veren en de afwerking van de mat.

 • Om schaafwonden te voorkomen worden de springmatten volledig glad gemaakt. Dit is een proces dat bij veel Chinese matten wordt overgeslagen om de kosten te beperken. 
  Alle Avyna springmatten worden geproduceerd in Vietnam

 • Voor de InGround - en FlatLevel trampoline hebben een extra luchtdoorlatende springmat. Deze zorgt ervoor dat de lucht onder de trampoline via de springmat de trampoline verlaat. Kijk hier verder om te zien hoe het werkt

 • Als bevestiging hebben wij een D-ring ontwikkeld die volledig gesloten is waardoor er geen vingers tussen kunnen komen. Tevens zit in onze D-ring een sterk gegalvaniseerd stalen plaatje zodat deze minder snel slijt en anderhalve keer sterker is dan de normale stalen ring die vaak maar een dun zinklaagje hebben waardoor ze snel slijten en roesten omdat ze veel wrijving ondervinden. 

 

Trampoline rand

De sterkte en kwaliteit van een veiligheids rand wordt bepaald door de dikte en kracht van het plastic (PVC) en de dikte van het foam. Deze beschermrand op de veren is een belangrijke bescherming om niet tussen de veren door de schieten. Ook als iemand van grotere hoogte direct op de veiligheidsrand terechtkomt.

 • Trampoline randen worden vaak gemaakt van materiaal dat lijkt op bouwzeil en zijn vaak na twee jaar al verweerd. Trampolines staan nu eenmaal vaak buiten dus zijn onze randen gemaakt van weersbestendigd geweven polyester voor een langere levensduur

 • PVC omhulsels kunnen worden gemaakt door twee lagen PVC op elkaar te persen met een nylon net ertussen. Dit is nog iets minder sterk van de 'coated' versie waarbij een nylon net wordt ondergedompeld in een bad van PVC. 
  Avyna adviseert om als PVC dikte minimaal 0,3 millimeter aan te houden

 • Als voor de randen weerbestendig foam wordt gebruikt gaan de randen vele malen langer mee

 • De dikte van het foam zorgt vervolgens voor de demping en stugheid van de veiligheidsrand. Een dikte van minimaal 2 centimeter is nodig om veiligheid te garanderen

 • Als laatste is het belangrijk dat de veiligheidsranden de veren volledig afdekken en een sterke bevestiging hebben, waardoor deze niet zomaar verschuift. Hierdoor is de kans dat iemand er toch onderdoor schiet minimaal.

Bestel trampoline rand

Trampoline veren

Verschillen in veren zitten in de lengte van de veer en de mate waarin de veren roestbestendig zijn.

 • De veren bepalen voor het grootste deel de vering van de trampoline. Langere veren geven hierbij meer veerkracht

 • Veren die uit een volledig gegalvaniseerde plaat worden vervaardigd roesten niet of nauwelijks, omdat ze volledig bedekt zijn met een dikke laag zink.
  Deze veren zijn te herkennen aan de doffe kleur

 • Glanzende veren zijn vaak pas na het vervaardigen verzinkt. Ze hebben een dunnere laag zink die niet de gehele veer bedekt, waardoor de kans op roestvorming zeer groot is. Deze veren zijn te herkennen aan hun glanzende kleur

 • Afdekdopjes zorgen dat het scherpe uiteinde van de veren goed beschermd wordt

Bestel losse veren

 

Veilig springen

Trampoline veiligheidsnet

Vanaf 1 januari 2021 is een veiligheidsnet verplicht. Heb je al een trampoline zonder veiligheidsnet, dan is het zeker aan te raden ook te kiezen voor een veiligheidsnet. 
De volgende aandachtspunten zijn van belang bij het kiezen van een veiligheidsnet.

 • De kwaliteit wordt net als bij de trampolineranden onder andere bepaald door de dikte van het PVC en het foam. Let er ook hier dus op dat het PVC minimaal een dikte heeft van 0,3 millimeter en het foam weerbestendig is 

 • Aan het frame van het veiligheidsnet worden dezelfde eisen gestelt als aan het trampoline frame
  Kwaliteitsstaal, volledige galvanisatie en een dikte van minimaal 1,8 millimeter is dus aan te raden

 • Het is belangrijk dat het net halverwege de rand van de trampoline komt zodat er niemand tussen de rand en het net kan vallen.

 

Een los veiligheidsnet kopen? klik hier voor alle opties.

Zoek de dichtstbijzijnde dealer