Veilige trampoline en veilig springen

Veilig trampoline springen

Het kopen van een trampoline kan best lastig zijn. Je wilt een mooie, strakke en veilige trampoline, bij voorkeur zelfs de veiligste trampoline die ook de kwaliteit heeft om jaren mee te gaan. Wij doen geen concessies als het gaat om kwaliteit en veiligheid. We leggen je graag de verschillen uit tussen de trampolines, trampoline randen, trampoline veren, trampoline springmatten en frames. Zo kan je voor je eigen situatie en budget de beste keuze maken. Klik hier en 10-voudig Nederlands kampioen Rea Lenders legt het verschil uit tussen trampolines van verschillende kwaliteit. 

Een ding is zeker, een met een Avyna trampoline ben je gegarandeerd van kwaliteit. Ons ruime assoritment biedt voor ieder wat wils. Van rond tot rechthoekig, klein of groot, opbouw, InGround of FlatLevel (ook wel Flatground genoemd), we hebben het allemaal. 

Hopelijk kunnen we je helpen met onderstaande tips voor een veiligge trampoline én om daadwerkelijk veilig te kunnen springen.

Heb je nog vragen? bel (+31) 0161 294 333 of mail ons. Of kom een keer langs in onze showroom. 

Creëer een veilige boven én rondom de trampoline

De ruimte die je tot je beschikking hebt, kan bepalend zijn voor het soort trampoline dat je aanschaft. Een veiligheidsnet bij alle opbouw- en InGround trampolines verplicht. De FlatLevel trampolines mogen eventueel ook nog zonder veiligheidsnet, wel wordt daar minimaal een meter rondom een zachte ondergrond aanbevolen.

 • Voor een trampoline met veiligheidsnet is minimaal 0,5 meter voldoende.

 • Houd bij de trampolines vanaf 2 meter doorsnede minimaal 5 meter vrije ruimte boven de trampoline.

 • Bij een trampoline zonder veiligheidsnet (FlatLevel) is het verstandig de trampoline op een zachte ondergrond te zetten. Zet de trampoline op een vlakke ondergrond, zodat alle poten de grond raken.

Trampoline frames

De verschillen in kwaliteit tussen trampoline frames zie je terug in de dikte en kwaliteit van het staal, de lasnaden en de galvanisatie (beschermlaag tegen roestvorming) van de trampoline.

 • Lifetime warranty

  De minimale dikte voor het staal is 1,8 millimeter. Hierbij is de kwaliteit van het staal ook van belang. Chinees staal wordt (in tegenstelling tot Taiwanees staal waar onze trampolines van zijn gemaakt) vaak van afvalmetaal gemaakt. Hierdoor heeft het een onzekere samenstelling. Ons Taiwanees staal gaat minimaal 15 tot 20 jaar mee en biedt door de dikte en kwaliteit draagvlak voor sterke zwaardere lasnaden. 

 • De buizen moeten goed behandeld zijn tegen roestvorming. Dit kan met poedercoating of door verzinking/galvanisatie. Poedercoating krast makkelijker, waardoor er alsnog roest ontstaat. Een zinklaag beschadigt minder snel en beschermt uw frame dus langer tegen roest. Een sterke zinklaag is minimaal 20Mu dik aan de gehele binnenkant en buitenkant. Al onze trampoline frames zijn dubbel gegalvaniseerd, waardoor roest nagenoeg niet gebeurt. 

 • De staaldikte van het frame bepaalt ook de dikte van de lasnaden. Er zijn merken die werken met dunnere buizen en dit oplossen door een los plaatje op de buis te lassen, of een T-stuk van dik staal in de buis te zetten. Een plaatje op de buis maakt de trampoline erg zwak bij zijwaartse kracht en een T-stuk zorgt ervoor dat de rand tussen de buis en het koppelstuk erg zwak wordt. Kies dus voor een trampoline frame met dik staal en sterke lasnaden. 

Kwaliteitstrampoline

Op onze Avyna Pro-Line trampolines geven wij, als enige producent, levenslange garantie op het trampoline frame. Met een PRO-LINE trampoline haal je dan ook een stuk kwaliteit in de tuin. Dat zie je én dat merk je.

Bestel hier jouw topkwaliteit trampoline

Trampoline springmat

Trampoline springmatten worden geweven van polypropyleen. Verschillen in de kwaliteit van springmatten zit in de bevestigingspunten voor de veren én de afwerking van de mat.

 • Om schaafwonden te voorkomen worden de springmatten volledig glad gemaakt. Dit is een proces dat bij veel Chinese matten wordt overgeslagen om de kosten te beperken. Alle Avyna springmatten worden geproduceerd in Vietnam, waarbij dit dus wel gebeurd.  Voor de InGround - en FlatLevel trampoline hebben een extra luchtdoorlatende springmat (Air X-TREAM) in het assortiment. Deze zorgt ervoor dat de lucht onder de trampoline via de springmat de trampoline verlaat. Kijk hier verder om te zien hoe het werkt. Met onze springmatten kun je op zowel de opbouw, InGround en FlatLevel trampolines heerlijk springen!

 • Als bevestiging hebben wij een speciale D-ring ontwikkeld die volledig gesloten is waardoor er geen vingers tussen kunnen komen. Tevens zit in onze D-ring een sterk gegalvaniseerd stalen plaatje zodat deze minder snel slijt en anderhalve keer sterker is dan de normale stalen ring die vaak maar een dun zinklaagje hebben waardoor ze snel slijten en roesten omdat ze veel wrijving ondervinden. 

Trampoline rand

De sterkte en kwaliteit van een veiligheidsrand wordt bepaald door de dikte en kracht van het plastic (pvc) én de dikte van het foam in de trampoline rand. De beschermrand ligt op de veren en is een hierdoor een belangrijke bescherming om niet tussen de veren door de schieten. Ook als iemand van grotere hoogte direct op de veiligheidsrand terechtkomt.

 • Trampoline randen worden vaak gemaakt van materiaal dat lijkt op bouwzeil en zijn vaak na twee jaar al verweerd. Trampolines staan nu eenmaal vaak buiten dus zijn onze trampoline randen gemaakt van weersbestendigd geweven polyester voor een langere levensduur.

 • PVC omhulsels kunnen worden gemaakt door twee lagen PVC op elkaar te persen met een nylon net ertussen. Dit is nog iets minder sterk van de 'coated' versie waarbij een nylon net wordt ondergedompeld in een bad van PVC.  Avyna adviseert om als PVC dikte minimaal 0,3 millimeter aan te houden.

 • Als voor de randen weerbestendig foam wordt gebruikt gaan de randen vele malen langer mee.

 • De dikte van het foam zorgt vervolgens voor de demping en stugheid van de veiligheidsrand. Een dikte van minimaal 2 centimeter is nodig om veiligheid te garanderen. Onze trampoline randen zijn 2,5 of 3,5 cm.

 • Als laatste is het belangrijk dat de veiligheidsranden de veren volledig afdekken en een sterke bevestiging hebben, waardoor deze niet zomaar verschuift. Hierdoor is de kans dat iemand er toch onderdoor schiet minimaal.

Bestel hier jouw trampoline rand

Trampoline veren

Verschillen in trampoline veren zitten in de lengte van de veer en de mate waarin de veren roestbestendig zijn.

 • De veren bepalen voor het grootste deel de vering van de trampoline. Langere veren geven hierbij meer veerkracht.

 • Veren die uit een volledig gegalvaniseerde plaat worden vervaardigd roesten niet of nauwelijks, omdat ze volledig bedekt zijn met een dikke laag zink. Deze veren zijn te herkennen aan de doffe kleur.

 • Glanzende veren zijn vaak pas na het vervaardigen verzinkt. Ze hebben een dunnere laag zink die niet de gehele veer bedekt, waardoor de kans op roestvorming zeer groot is. Deze veren zijn te herkennen aan hun glanzende kleur

 • Afdekdopjes zorgen dat het scherpe uiteinde van de veren goed beschermd wordt. Al onze veren hebben rubberen afdekdopjes. 

Bestel hier losse veren

Veilig trampoline springen

Trampoline veiligheidsnet

Een veiligheidsnet rondom je trampoline is verplicht. Heb je een trampoline zonder veiligheidsnet? Plaats er dan een veiligheidsnet omheen. De volgende aandachtspunten zijn van belang bij het kiezen van een veiligheidsnet:

 • De kwaliteit wordt net als bij de trampolineranden onder andere bepaald door de dikte van het PVC en het foam. Let er ook hier dus op dat het PVC minimaal een dikte heeft van 0,3 millimeter én het foam weerbestendig is.

 • Aan het frame van het veiligheidsnet worden dezelfde eisen gestelt als aan het trampoline frame > Kwaliteitsstaal, volledige galvanisatie en een dikte van minimaal 1,8 millimeter is dus aan te raden.

 • Het is belangrijk dat het veiligheidsnet halverwege de rand van de trampoline komt zodat er niemand tussen de rand en het net kan vallen.

Een los veiligheidsnet kopen? klik hier voor alle opties.