Veilig trampolinespringen

Trampolinespringen, doe het veilig

Tegenwoordig zie je bijna overal trampolines, in pretparken, op campings, bij scholen, op kermissen en ook steeds meer gemeentes plaatsen trampolines bij speelveldjes.

Wij van Avyna snappen dat helemaal! Trampolines hebben enorme aantrekkingskracht op kinderen. En niet alleen kinderen, maar ook volwassenen moeten zich vaak inhouden niet te gaan springen.  

 

Maak afspraken met je kind(eren)

Kijk als ouder naar wat je kind aankan. Welke stunts ze wel kunnen en mogen doen en welke nog onverantwoord zijn. Laat ze geen stunts doen als er meerdere kinderen op de trampoline zijn.
Vertel oudere kinderen dat als er kleine kinderen op de trampoline staan, ze extra voorzichtig moeten zijn met springen. Door de kracht waarmee zij springen kan een jonger kindje makkelijk 'gelanceerd' worden. 

 

Ga je zelf een trampoline aanschaffen, let dan op de volgende punten

Koop een degelijke, stevige trampoline die voldoet aan de veiligheidsnorm NEN-EN-71-14. Let hierbij met name op de kwaliteit van het staal. Die moet voldoende dik zijn (minimaal 1.8 mm) en een gegalvaniseerde laag hebben (ook de veren van de trampoline) zodat roestvorming is uitgesloten.

Een veilige trampoline moet een brede en dikke beschermrand hebben. Deze moet alle veren van de trampoline volledig afdekken zodat eventuele beknelling van vingers voorkomen kan worden. Om een onverwachte val te kunnen breken is het van groot belang dat de beschermrand ook van juiste dikte is. Het meeste geschikte vullingsmateriaal van de beschermrand is weersbestendig Closed-cell foam.

Er moet een duidelijke gebruiksaanwijzing worden meegeleverd waarin alle voorzorgsmaatregelen zijn opgenomen.

Het springdoek van de trampoline moet waterdoorlatend zijn en moet in het midden voorzien zijn van een markering. Aan een minder ervaren springer kan je dan uitleggen dat dat de meest geschikte plek is om te springen.

Kijk of de trampoline een Europees keurmerk heeft en of voldoende garantie op het trampoline frame en onderdelen is inbegrepen.

Een trampoline met veiligheidsnet is uiteraard nog veiliger. Meer over trampolines met veiligheidsnetten lees je hier.

Wil je helemaal op safe spelen, kies dan voor een InGround trampoline (ingraaf trampoline). 

 

Waar ga je de trampoline neerzetten

Om veilig te kunnen trampolinespringen heeft een trampoline ruimte nodig, zowel rondom als boven de trampoline. Plaats je trampoline dus nooit te dicht tegen een schutting, boom of muur aan. Houd dus rekening met een zogenaamde valzone. Dit is minimaal 1,5 meter vrije valruimte rondom je trampoline.

Het beste is dat die oppervlakte bedekt is met gras of rubberen veiligheidstegels. Zo valt een overenthousiast springend kind dus in ieder geval op een zachte ondergrond. Het grootste gevaar bij trampolinespringen is dat kinderen er vanaf kunnen vallen. Om dit tot het minimum te beperken kun je er voor kiezen de trampoline in te graven. Hiermee wordt de kans op ongelukken verkleind. Om de veiligheid optimaal te vergroten, is het plaatsen van een veiligheidsnet op je trampoline natuurlijk het veiligst.

 

Zoek je dichtstbijzijnde dealer