Veilig trampoline springen

Veilig trampoline springen

Tegenwoordig zie je bijna overal trampolines, in pretparken, op campings, bij scholen, op kermissen en ook steeds meer gemeentes plaatsen trampolines bij speelveldjes. Wij van Avyna snappen dat helemaal! Trampolines hebben enorme aantrekkingskracht op kinderen. En niet alleen kinderen, maar ook volwassenen moeten zich vaak inhouden niet te gaan springen.  

Maak afspraken met je kinderen

Kijk als ouder naar wat je kind aankan. Welke stunts ze wel kunnen en mogen doen en welke nog onverantwoord zijn. Laat ze geen stunts doen als er meerdere kinderen op de trampoline zijn. Vertel oudere kinderen dat als er kleine kinderen op de trampoline staan, ze extra voorzichtig moeten zijn met springen. Door de kracht waarmee zij springen kan een jonger kindje makkelijk 'gelanceerd' worden. 

Een trampoline aanschaffen? Let dan op de volgende punten:

  • Koop een degelijke, stevige trampoline die voldoet aan de veiligheidsnorm EN-71-14. Let hierbij met name op de kwaliteit van het staal. Die moet voldoende dik zijn (minimaal 1.8 mm) en een gegalvaniseerde laag hebben (ook de veren van de trampoline) zodat roestvorming is uitgesloten.
  • Een veilige trampoline moet een brede en dikke beschermrand hebben (minimaal 2 cm dik). De rand moet alle veren van de trampoline volledig afdekken zodat eventuele beknelling van vingers voorkomen kan worden. Om een onverwachte val te kunnen breken is het van groot belang dat de beschermrand ook van juiste dikte is. Het meeste geschikte vullingsmateriaal van de beschermrand is weersbestendig Closed-cell foam.
  • Er moet een duidelijke gebruiksaanwijzing worden meegeleverd waarin alle voorzorgsmaatregelen zijn opgenomen.
  • De springmat van de trampoline moet waterdoorlatend zijn en moet in het midden voorzien zijn van een markering. Aan een minder ervaren springer kan je dan uitleggen dat dat de meest geschikte plek is om te springen, in plaats van aan de buitenkanten van de trampoline springmat.
  • Kijk of de trampoline een Europees keurmerk heeft en of voldoende garantie op het trampoline frame en onderdelen is inbegrepen.
  • Een trampoline met veiligheidsnet is uiteraard nog veiliger en is verplicht bij alle opbouw en InGround trampolines. Ook raden wij een veiligheidsnet aan bij een FlatLevel. Wil je dit echt niet, bij een FlatLevel is het niet verplicht, maar zorg dan wel voor een zachte ondergrond van tenminste 1 meter rondom de trampoline.

Waar ga je de trampoline neerzetten

Om veilig te kunnen trampoline springen heeft een trampoline ruimte nodig, zowel rondom als boven de trampoline. Plaats je trampoline dus nooit te dicht tegen een schutting, boom of muur aan. Houd dus rekening met een zogenaamde valzone. Dit is minimaal 0,5 meter vrije valruimte rondom je trampoline. Kies je een opbouw trampoline, dan geven wij daar een GRATIS trapje bij. Oefen zeker met kleine kinderen het op en afstappen van een trampoline. Laat ze niet van de trampoline afspringen. De meeste ongelukjes gebeuren op dat moment. 

Heb je nog vragen?

Je kunt altijd contact opnemen met onze klantenservice. Bel of mail ons. We helpen je graag.