Trampoline ingraven

Eenmaal besloten om een ingraaf trampoline te kopen, sta je voor de keus wat voor trampoline. Voor velen vaak een lastige keuze. Wat zijn de voor- en nadelen van een InGround trampoline? Zijn er verschillende soorten inbouw trampolines of zelfs speciale trampolines om in te graven? Is het veel werk om een trampoline in te graven? Hoe moeten we de trampoline ingraven? 

Kortom; waar moeten we op letten bij de aanschaf van een InGround trampoline.
Als je op zoek gaat naar een ingraaf trampoline zal je vele benamingen tegenkomen. Naast de term 'ingraaf trampoline' zijn veel voorkomende zoektermen 'InGround trampoline', 'inbouw trampoline' en 'trampoline ingraven'.

Voordelen ingraaf trampoline

De trampoline ingraven is zeker een goed idee. Door een trampoline (gedeeltelijk) in te graven of een speciale InGround trampoline te kopen, vergroot je de veiligheid voor de springer, prioriteit nummer één!
De valhoogte wordt met een InGround trampoline namelijk sterk geminimaliseerd. Daarnaast wordt het plezier dat de kinderen aan de trampoline beleven ook vergroot. Een trampoline welke ingegraven is, nodigt meer uit om op te springen.
Met slechts een opstapje van zo’n 20 cm klimmen de kinderen namelijk heel makkelijk op- en af de trampoline.
Daarnaast zal de trampoline veel minder opvallen in de tuin. Een ingraaf trampoline kun je perfect perfect in de tuin integreren.

Ingraven trampoline, waar moet ik op letten?

De meeste trampolines zijn geschikt om in te graven ook wanneer een trampoline geen speciale InGround trampoline is. Ook de vorm van de trampoline (rond / rechthoekig) maakt hierbij geen verschil.

Schaf je een opbouw trampoline aan welke je vervolgens wilt ingraven, zorg er dan wel voor dat deze trampoline van een goede kwaliteit is. Vanwege een matige afwerking van de materialen zijn de budget trampolines namelijk minder geschikt om in te graven. Vaak zijn het frame en de veren van die trampolines niet zwaar gegalvaniseerd, waardoor bij het ingraven ervan roestvorming gaat optreden.

Ingraven trampoline

Trampoline ingraven, meten is weten

Een trampoline ingraven is een tijdrovend en secuur werk. Er komt veel graafwerk bij kijken. Hoe veel graafwerk is afhankelijk of je er voor kiest een opbouw model trampoline in te graven of een Inground model trampoline aan te schaffen.
Een klus waarbij we zeker aanraden dit minimaal met 2 personen te doen. En vergeet niet: meten is weten!

Meet vooraf de beschikbare ruimte op en bekijk heel goed hoe groot het gat moet worden dat je moet graven. Dit is afhankelijk van de grootte van de trampoline die je aanschaft. De diepte van de kuil welke gegraven moet worden, kan ook verschillen.
trampoline ingravenCheck daarom dus van te voren altijd eerst heel goed de meegeleverde handleiding/gebruiksaanwijzing!

Voordat je met de klus begint is het ook niet onverstantig om te checken met wat voor ondergrond je te maken hebt. Sommige grondsoorten, zoals kleigrond, houden namelijk veel water vast. Hierdoor kan de klus zwaarder worden en zou je kunnen overwegen bijvoorbeeld een drainage aan te leggen.
Zandgrond daarentegen is veel makkelijker te bewerken en laat meer grond en regenwater door maar kan weer als nadeel hebben dat je de Beste trampolinetrampoline met grondankers / InGroundpinnen extra dient te vestevigen (gebruik maken van cement).

Ingraven opbouw trampoline

Kies je voor deze optie dan worden de poten van de trampoline gedeeltelijk (of geheel) mee ingegraven.
Bij nagenoeg alle ronde opbouw trampolines kunnen de tussenstukken van de poten (I-profielen) worden weggelaten.

Op deze manier verlaag je de trampoline en is deze veel gemakkelijker in te graven. Dit betekent ook veel minder graafwerk dan wanneer je de opbouw trampoline in zijn geheel zou ingraven.

 1. Inbouw trampolinePlaats de trampoline op een rechte en zachte ondergrond. Gebruik een schep en kruiwagen (of graafmachine) om het gat te graven.Trek voordat je de trampoline ingraaft vanuit het midden een ronde lijn met een meetlint, zodat je weet hoeveel ruimte je nodig hebt.
  Houd er rekening mee dat de trampoline niet te dicht tegen een hek, muurtje of schuur staat om rekening te houden met de valzone. Dit is 1,5 meter vrije ruimte rondom de ingegraven trampoline. Het beste is dat die oppervlakte bedekt is met gras of rubberen veiligheidstegels. Zo valt een overenthousiaste springer dus in ieder geval op een zachte ondergrond. Om de veiligheid optimaal te vergroten is het plaatsen van een veiligheidsnet op de trampoline natuurlijk het veiligst.

  Trampoline in de grond
 2. Graaf nu een kuil in de vorm van een kom (dus in het midden diep en aan de randen ondiep / tabs toelopend).
  Hoe diep het gat moet worden (diepste punt in het midden) is afhankelijk van de hoogte van de trampoline (diepte gat = hoogte van de trampoline minus 20 cm).
  Die 20 cm is het gedeelte dat de trampoline boven het maaiveld uitkomt.
  Houd er echt rekening mee dat tussen de bovenzijde van de trampoline en het gras minimal 20 cm moet zitten. Dit zodat tijdens het trampoline springen de lucht onder de trampoline nog vrij kan bewegen. Zo voorkom je dat de trampoline trager gaat springen door luchtweerstand en voorkom je tevens dat het randkussen tijdens het springen mogelijk kan gaan klapperen.
  Op de plek van de poten van de trampoline graaf je sleuven. Deze sleuven kan je weer dichtgooien met grond nadat het frame van de trampoline is geplaatst.

  Trampoline InGround
 3. Leg onder de poten van de trampoline een aantal baksten of stoeptegel. Hierdoor staan de poten steviger en kan de trampoline, tijdens dat er op gesprongen wordt, niet verder verzakken in de grond.

 4. Monteer nu met de meegeleverde veren het springdoek en bevestig het randkussen aan de toprail van de trampoline (laat de grond dus niet direct op de trampolinerand aansluiten).

 5. Klaar voor gebruik dus springen maar!

Trampoline ingraven voordelen


Ingraven trampoline

Sinds een aantal jaar zijn er speciale InGround trampolines (inbouw- / ingraaf trampoline) op de markt. Deze trampolines vereenvoudigen het ingraven.

Het ingraven van een InGround trampoline lijkt sterk op het ingraven van een opbouw trampoline. De kleine verschillen zijn als volgt:

 1. Ingraaf trampoline voordelenDe InGround trampoline is namelijk standaard voorzien van korte pootjes (lager frame) waardoor de poten en het onderstel van de trampoline niet meer mee hoeven te worden ingegraven.
  De trampoline kan dan zo boven de kuil geplaatst worden en blijft dan een stukje boven de grond. Je plaatst de trampoline dus op de kuil in plaats van dat je deze geheel (of gedeeltelijk) ingraaft.

 2. Veranker de trampoline met de bijgeleverde InGround pinnen. Doordat je de poten niet vast zet in de grond, is dit noodzakelijk om te voorkomen dat de trampoline verschuift of wegwaait tijdens een storm.

 3. Rechthoekige ingraaf trampolineBij een InGround trampoline wordt een aangepast randkussen meegeleverd. In dit randkussen zitten standaard luchtroosters of gaas waardoor de lucht tijdens het trampoline springen automatisch ontsnapt.

 4. Het randkussen van een InGround trampoline reikt dan ook tot aan de grond.

Op Youtube zijn diverse filmpjes te vinden die in één oogopslag duidelijk maken hoe je InGround trampoline in te graven. 

Rechthoekige InGround trampolineIngraaf trampoline accessoires

Veiligheidsnetten voor ingraaf trampolines

Als laatste besteden we natuurlijk aandacht aan het kopen en toepassen van verschillende asseccoires. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsnet. Ook op een ingraaf trampoline is dit net te plaatsen. Optimale veiligheid gegarandeerd!

Afdekhoezen voor ingraaf trampolines

Verder zijn er ook afdekhoezen voor de InGround trampoline verkrijgbaar, om de trampoline extra te beschermen tegen weersinvloeden. Zo blijft je trampoline droog tijdens een regenbui en verlengt het de levensduur van het trampoline randkussen tijdens de winter.