Veilig trampoline springen

Tegenwoordig vind je trampolines overal, in tuinen, op campings, bij scholen, op kermissen, maar ook in andere openbare ruimtes. Trampoline springen kan super leuk en goed zijn voor kinderen, maar kans op ongelukjes is er helaas altijd. Op deze pagina vind je tips hoe kinderen op een veilige manier kunnen trampoline springen en wat een veilige trampoline is.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen veilig trampoline springen?

Als ouder zijnde, wil je natuurlijk dat jouw kind lekker zorgeloos kan trampoline springen. Het is daarom belangrijk om ze van te voren te informeren van de gevaren die trampoline springen kunnen hebben, zodat hier rekening mee wordt gehouden. Instrueer je kinderen goed en hou ze vooral in de gaten. Leer ze bijvoorbeeld aan dat ze netjes in het midden springen en dat ze niet met meerdere kinderen tegelijk springen. Meerdere kinderen tegelijk op een trampoline verhoogt het risico op ongelukken. 

Wat is een veilige plek om onze trampoline te plaatsen?

Om kinderen veilig te laten springen is er voldoende ruimte nodig. Zorg ervoor dat de ruimte boven en onder de trampoline volledig vrij is. Daarnaast is het ook belangrijk dat de trampoline rondom ook helemaal vrij staat, de zogenaamde valzone. Plaats een trampoline daarom nooit te dicht tegen een schutting, struik, boom of muur. We adviseren een minimale valruimte van 1 meter rondom de gehele trampoline. Bovendien is het van groot belang om een veiligheidsnet te plaatsen op de trampoline. Op die manier ben je helemaal verzekerd dat kinderen er niet zo maar af kunnen vallen.

Wat is een dan veilige trampoline?

Enkele tips waaraan je een veilige trampoline kunt herkennen:

  • Een trampoline moet stevig zijn en voldoen aan de laatste veiligheidsnormen EN1176, EN7114. Bovendien moet het staal van de trampoline minimaal 1,8mm dik zijn en daarnaast een gegalvaniseerde laag hebben.

  • Een veilige trampoline moet een brede en dikke beschermrand hebben. De rand moet alle veren van de trampoline volledig afdekken zodat eventuele beknelling van vingers en voeten voorkomen kan worden. Om een onverwachte val te kunnen breken is het van groot belang dat de beschermrand ook van juiste dikte is. Het meeste geschikte vullingsmateriaal van de beschermrand is weersbestendig closed-cell foam.

  • Er moet een duidelijke gebruiksaanwijzing worden meegeleverd waarin alle voorzorgsmaatregelen zijn opgenomen.

  • Er moet een veiligheidsnet om de trampoline geplaatst zijn.

  • De springmat van de trampoline moet waterdoorlatend zijn en moet in het midden voorzien zijn van een markering, of ook wel logo. Aan een minder ervaren springer kan je dan uitleggen dat dat de meest geschikte plek is om te springen, in plaats van aan de buitenkanten van de trampoline springmat.

Heb je nog vragen?

Je kunt altijd contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag.